Spremni smo za 2020.

Spremni smo za 2020.

MB Frigo CO2 rashladne jedinice predstavljene su kao rješenje za nadolazeća pooštrenja F-Gas regulative u sklopu radionice na temu Alternativne radne tvari i CO2 koja se održala 16.10.2019. Radionica je organizirana na Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu pod vodstvom stručnjaka okupljenih u Hrvatskoj udruzi za rashladnu, klima tehniku i dizalice topline (HURKT). MB Frigo Grupa zajedno je sa svjetskim poznatim proizvođačem komponenti za rashladnu opremu Carel  predstavila rješenja rashladnih sustava za komercijalno i industrijsko hlađenje koji su u potpunosti u skladu s F-Gas regulativom.

Prve prodane MB Frigo CO2 rashladne jedinice već su u pogodnu. Među prvim kupcima je hrvatska tvrtka koja se bavi ulovom, otkupom i distribucijom svježe i smrznute ribe. Radi se o uspješnoj i modernoj tvrtki koja je uvela niz novosti u opskrbu ugostiteljskih objekata ribom.

Radi se o rashladnim jedinicama s ugrađenom najnovijom inverterskom Toshiba tehnologijom i Carel komponentama, koje su sukladne sa svim nadolazećim propisima F-Gas regulative. Omogućuju optimalan rad i prosječne uštede u energiji na godišnjoj razini do 25% u usporedbi s do sada korištenim rashladnim sustavima. MB Frigo Grupa već je započela serijsku proizvodnju CO2 rashladnih jedinica koje pokrivaju pozitivne temperaturne režime, a jedinice za negativne temperaturne režime su u završnoj fazi razvoja i nakon ispitivanja trebale bi postati standardni proizvod do kraja godine.

Najveći utjecaj F-Gas regulative osjetit će sudionici u prehrambenom lancu koji čine najvažniji sektori u Hrvatskoj – sektor proizvodnje hrane i pića, sektor trgovine i sektor ugostiteljstva (proizvodnja i prerada hrane, proizvodnja pića, logistika, transport i distribucija, maloprodaja, čuvanje hrane i ugostiteljstvo). U navedenim sektorima rashladni sustavi čine neizostavni dio tj. bez rashladnog sustava ne mogu poslovati. Većina uređaja i opreme koji su se do sad upotrebljavali za rashladne sustave više se neće moći stavljati na tržište. Preciznije, od 2020. postaju zabranjene radne tvari (freoni) koje imaju potencijal globalnog zatopljenja veći od 2500, kao primjerice radna tvar R404A u rashladnoj industriji, koju najčešće koriste supermarketi u rashladnoj opremi.

Odluka o ulaganju u novu rashladnu opremu s prirodnim radnim tvarima je nužnost jer su danas u Hrvatskoj u upotrebi sustavi koji kao radnu tvar uglavnom koriste R 404A za koji već od 1. siječnja 2020. nastupaju značajna ograničenja. Dodatni razlozi za promjene su povećanje svijesti o očuvanju okoliša i strah od još većeg porasta cijena određenih radnih tvari.

Gledajući dugoročno, s MB Frigo rashladnim jedinicama koje kao radnu tvar koriste CO2, investitori ulažu u budućnost, snižavaju troškove trajnog pogona i održavanja te dodatno postaju aktivni sudionici u očuvanju okoliša.

Za više infomacija o CO2 rashladnim jedinicama kontaktirajte nas:
T: +385 (0) 1 66 08 002
ing-hladenje@mbfrigo.hr

x

Ova stranica upotrebljava "kolačiće" kako bi vam osigurala optimalno korisničko iskustvo. Koristimo "kolačiće" za web usluge, analize korištenja, sustave za oglašavanje i analize funkcionalnosti. Bez "kolačića" naše usluge ne bi funkcionirale u potpunosti. Klikom na gumb "DA" prihvaćate pohranjivanje vaših kolačića. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.

I agree