arrow Tražite rješenje za vašu industriju ili imate tehnički problem kojeg trebamo rješiti?

Smanjenje potrošnje električne energije klima uređaja

Kada je riječ o održavanju ugodne temperature u raznim prostorima, klima uređaji postaju nezaobilazan dio naše svakodnevice.

Klima uređaji
Bez obzira radite li u uredu, boravite kod kuće ili upravljate velikim industrijskim objektima, klimatizacija je ključna za udobnost i produktivnost.

U ovom članku istražit ćemo svijet klima uređaja, klimatizacije, industrijskih klima. Također, otkrit ćemo može li se smanjiti potrošnja električne energije klima uređaja u kućanstvima. Drugim riječima kako možemo smanjiti potrošnju energije dok istovremeno održavamo idealne uvjete.

Klima uređaji i klimatizacijski sustavi, služe za regulaciju temperature, vlage i čistoće zraka u zatvorenim prostorima. Rade na principu izmjene topline između unutarnje i vanjske okoline kako bi održali željenu temperaturu.

Kako rade klima uređaji?

Klima uređaji svoju osnovnu zadaću a to je hlađenje, postižu prilikom kruženja radne tvari u smjeru kazaljke na satu. Proces započinje ulaskom radne tvari u isparivač koji je smješten u unutarnjoj jedinici. Radna tvar prolaskom kroz cijevi isparava za što joj je potrebna toplina koju uzima iz prostorije.

Zatim, prolaskom kroz izmjenjivač zrak se hladi. Radna tvar koja je isparila kroz cijevi putuje sve do kompresora u vanjskoj jedinici. Gdje joj se povisuje tlak i temperatura nakon čega ulazi u kondenzator (vanjska jedinica) i prelazi u tekuće stanje.

Iz kondenzatora ta tvar zatim ide do termoekspanzijskog ventila i pritom joj se smanjuje tlak i temperatura. Radna tvar na kraju ulazi u isparivač i cijeli postupak može krenuti ispočetka.

Hlađenje prostorije s klima uređajem

Klima uređaji koriste kompresorski ciklus za izvlačenje topline iz zraka unutar prostora i ispuštanje hladnog zraka. Što osigurava ugodnu temperaturu u unutarnjim prostorima, bez obzira na vanjske uvjete. 

  • Klima uređaji izbacuju toplinu i vlagu van iz prostora
  • Zatim vraćaju ohlađeni zrak unutra

Grijanje prostorije s klima uređajem

U obrnutom slučaju, kada zagrijavamo prostoriju pomoću klima uređaja isparivač iz unutarnje jedinice radi kao kondenzator a kondenzator kod vanjske jedinice radi kao isparivač.

Zrak iz unutarnje prostorije prolazi kroz unutarnju jedinicu i grije se iskorištavajući toplinu kondenzacije, a zrak iz vana se hladi.

Smanjenje potrošnje energije klima uređaja

smanjenje-potrosnje-energije-klima-uredaja

Moderne tehnologije omogućuju pametno upravljanje klimatizacijskim sustavima. Ovo donosi brojne prednosti u smislu energetske efikasnosti i udobnosti. 

Pametni termostati omogućuju precizno podešavanje temperature i vlažnosti, čime se smanjuje nepotrebno trošenje energije. 

Zoniranje klimatizacijskih sustava omogućuje različitim dijelovima prostora da imaju različite temperature prema potrebama, što dodatno smanjuje potrošnju energije.

Potrošnja električne energije klima uređaja vezana je za način rada (grijanje ili hlađenje), postavljenu temperaturu, vrstu kompresora i izolaciji prostorije.

Svi noviji klima uređaji dolaze s ugrađenim inverter kompresorom što omogućava optimizirani rad.

Što je veći energetski razred klima uređaja (A+++), može se očekivati veća ušteda energije.

Izračun potrošnje električne energije po satu za Maxon Comfort 3,5 kW;

  • Potrošnja dok klima uređaj ne postigne željenu temperaturu: 1,2 kW x 0,074789 EUR/kWh = 0,0897468 EUR
  • Potrošnja za vrijeme održavanja željene temperature: 0,350kW x 0,074789 EUR/kWh = ~ 0,0262 EUR

Kako smanjiti potrošnju klima uređaja u domu i uštedjeti novce?

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta:

  • Redovito servisiranje klima uređaja osigurava da rade efikasno, smanjujući potrošnju energije.
  • U to spada redovito čišćenje klima uređaja, pri čemu je važno koristiti odgovarajuće sredstvo za čišćenje klima uređaja.
  • Također, dobar izolacijski sustav znači manje gubitka topline ili hladnoće, što smanjuje opterećenje klima uređaja.
  • Ako je vani temperatura 30°C u unutrašnjoj prostoriji se preporučuje 22°C. Dakle, nikako se ne preporučuje niža ili pak da postavite klima uređaj na temperaturu od 0°C.

Dijelovi klima uređaja

Inverter

Što je inverter? Inverter je zapravo kompresor, koji koristi minimalno energije kako bi izvršio zadatak i ohladio prostoriju.

Klima uređaji s inverter tehnologijom su izuzetno učinkoviti i štede električnu energiju. Pokreće se koristeći minimalnu energiju a ovisno o zadanoj temperaturi povećavat će snagu. Kako se približava zadanoj temperaturi tako i smanjuje snagu.

Klima uređaj s inverter tehnologijom može uštedjeti do 61% električne energije.

Ne tako davno, prije više od deset godina klima uređaji su se proizvodili s kompresorom koji je imao sistem rada na principu On/Off tehnologije.

Što znači kada bi postigao zadanu temperaturu, ugasio bi se. Kad bi došlo do promjene u temperaturi za jedan ili dva stupnja, kompresor bi se ponovno upalio.

Vanjska jedinica klima uređaja

Vanjska jedinica klima uređaja

Kondenzator

Odgovoran za izmjenu topline putem bakrenih cijevi. Također, pretvara plin u tekućinu koja pod visokim tlakom zatim pokreće hlađenje.

Kompresor

Možda i najvažnija komponenta u cijelom sustavu. Njegova glavna funkcija je stvaranje tlaka rashladnog sredstva. Njegovim djelovanjem topli zrak iz prostorije se ispušta van te se zatim vraća i hladi prostoriju.

Termoekspanzijski ventil

Njegovo djelovanje možemo opisati kao regulator temperature rashladnog sredstva (freon) pri čemu stvara uvjete za njegovo isparavanje.

Koristi se u klima uređajima i dizalicama topline.

Spremnik radne tvari

Spremnik u kojem se nalazi radna tvar koja sudjeluje u cjelokupnom procesu hlađenja ili grijanja.

Aksijalni ventilator

Karakterizira ga mogućnost pomicanja veće količine zračne mase s relativno malim protutlakom.

Unutarnja jedinica klima uređaja

Isparivač

Osnovna funkcija isparivača je razdvajanje topline iz zraka koji isparava u unutrašnjosti. Drugim riječima on je odgovoran za hlađenje zraka.

Tangencijalni ventilator

Tangencijalni ventilator ima osnovnu zadaću a to je upravljanje temperaturom. Radi na principu ponovnog prolaska zraka. Karakterizira ga niska razina buke i visok i ujednačen protok zraka.

Filteri klima uređaja

Kako bi kvaliteta zraka u prostoriji bila na zadovoljavajućoj razini potrebno je obratiti pozornost na filtere u klima uređajima.

Filtere možemo naći na prednjoj strani klima uređaja ispod zaštite. Njihova uloga je spriječiti prolazak čestica prašine i njihovo lijepljenje za isparivač.

Klimatizacija za Industriju

Klimatizacija za Industriju

Industrijski sektor zahtijeva posebnu pažnju kada je u pitanju klimatizacija. Veliki pogoni, tvornice i skladišta zahtijevaju snažne klimatizacijske sustave kako bi osigurali optimalne uvjete za proizvodnju. 

Prednosti Industrijskih klima uređaja

Industrijske klime pružaju konstantnu temperaturu i vlagu što je ključno za očuvanje kvalitete proizvoda. Također, smanjuju rizik od kvara opreme uslijed ekstremnih temperatura. 

Industrijske rashladne komore koje projektiramo za skladišne i logističke centre usmjerene su na kvalitetu, uštedu energije, iskorištenju prostora i energetski učinkovite rashladne sustave.

Akcija klima uređaja

Redovito pratite ponudu klima uređaja MB Frigo Grupe kako bi ostali u tijeku i ostvarili kupnju po akcijskim cijenama.

Haier klima uređaji za dom

Haier klima uređaji za dom

 

Prednosti Haier klima uređaja su pročišćen zrak, moderan dizajn i pametna tehnologija.

Ovisno o potrebama vašeg prostora možete pronaći mono split, multi split, mobilne uređaje i podne jedinice.

Iskustva s Haier klima uređajima su pozitivna i uređaji dolaze s 5 godina garancije.

Više o funkcionalnostima, karakteristikama, načinu rada Haier expert klima uređaja možete pročitati u objavljenom članku.

Maxon klima uređaji za dom

Maxon klima uređaji za dom

 

Prednost Maxon klima uređaja za dom je pametna tehnologija povezivanja.

Iskustva s Maxon klima uređajima su ugodna s visokom razinom zadovoljstva. Kada je u pitanju omjer funkcionalnosti i cijene Maxon je najbolji izbor.

Osigurajte svježinu i udobnost s inovativnim funkcijama, energetsku učinkovitost uz suvremeni dizajn. Uređaji dolaze s 5 godina garancije.

Za kraj…

Klima uređaji i klimatizacija imaju ključnu ulogu u održavanju ugodnih uvjeta u raznim okruženjima. Korištenjem pametnih tehnologija i pravilnim održavanjem možemo značajno smanjiti potrošnju energije, čime čuvamo okoliš i smanjujemo troškove. 

Europska unija ograničila je plasman energetski neefikasnih uređaja na tržište, zbog energetske krize, uštede energije i zaštite okoliša.

Prilikom odabira klima uređaja osim cijene važne su ostale karakteristike i čimbenici kao što je energetska učinkovitost, buka i efikasnost rada.

Osim odabira klima uređaja koji će zadovoljiti vaše potrebe važno je i njegovo racionalno i ispravno korištenje.

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju.