arrow Tražite rješenje za vašu industriju ili imate tehnički problem kojeg trebamo rješiti?

Rashladne komore za skladištenje i čuvanje krumpira

Skladištenje i čuvanje krumpira povezano je s brojnim poteškoćama jer su gomolji po svom kemijskom sastavu nepogodni za čuvanje.

Cjelokupno rješenje za skladištenje i čuvanje krumpira u rashladnim komorama. 

Poznato je kako se kod skladištenja i čuvanja krumpira redovito pojavljuju i određeni gubici, koji ovisno o uvjetima skladištenja i sorti mogu iznositi i do 10 % od težine početno uskladištenog krumpira. Tome moramo pridodati i gubitke koji se ogledaju u kvaliteti gomolja. Oni nastaju zbog isparavanja vode, enzimatske razgradnje škroba i šećera, trošenja šećera u procesu disanja, proklijavanjem gomolja i djelovanjem gljivica i bakterija (trulež i gnjilost).

Stoga se krumpir treba pravilno skladištiti i to na temperaturi zraka od 4 do 5 oC i relativnoj vlagi zraka 90 – 95 %. Skladište mora imati aktivni ventilacijski sustav koji osigurava stalnu cirkulaciju zraka, odvođenje ugljičnog dioksida i dovođenje zraka bogatog kisikom. Kako većina naših proizvođača i prekupaca nema takva skladišta, krumpir se obično skladišti u izoliranim skladištima ili podrumima gdje ne postoje optimalni uvjeti.

Kvaliteta krumpira u Hrvatskoj

Dodatan problem pojavio se u lipnju prošle godine kad je Europska komisija donijela uredbu 2019/989 kojom se najkasnije do 8. listopada 2020. godine moraju izbaciti iz upotrebe sredstva za sprječavanje klijanja krumpira u skladištu na bazi klorprofama (Tuberite N, Neo-stop, Tuberprop). Takva odluka Europske komisije zahtjeva izgradnju novih ili adaptaciju postojećih skladišta, što iziskuje velika financijska sredstva i skuplje skladištenje krumpira.

Tržište je u Hrvatskoj postalo sve zahtjevnije prema kvaliteti krumpira i izgledu ambalaže. Krumpir se danas uglavnom trži opran ili očetkan u malim pakiranjima (1; 1,5;  2,5; 3; 5 i 10 kg) u supermarketima, a manje na tržnicama. U nastojanju da se skrati vrijeme pripreme jela od krumpira traži se tzv. minimalno prerađeni krumpir, a to je oguljen, narezan i zapakiran krumpir spreman za upotrebu u kućanstvu ili restoranima. Minimalno prerađeni krumpir poželjan je proizvod zbog praktičnosti i jednostavnosti upotrebe, ali je vrlo osjetljiv i pokvarljiv. Naravno sve to iziskuje ulaganje u strojeve za doradu i/ili preradu krumpira.

Tekst je preuzet s portala Gospodarski list – https://gospodarski.hr/rubrike/povrcarstvo-cvjecarstvo/moze-li-opstati-domaca-proizvodnja-krumpira/ 

Rashladne komore za skladištenje i čuvanje krumpira

MB Frigo Grupa nudi cjelokupno rješenje za skladištenje i čuvanje krumpira u rashladnim komorama. Komore su specifične po tome jer temperaturni raspon treba biti minimalan te uvjeti trebaju biti idealni tj. strogo se s više sondi kontrolira temperatura na više mjesta unutar komore. Temperatura unutar komore prati se pomoću kontrolera koji u slučaju odstupanja ili kvara omogućava dojavu zaduženoj tehničkoj osobi.