Rashladne jedinice CO2

Rashladne jedinice CO2

Kao odgovor na nadolazeće promjene koje donosi Uredba (EU) br. 517/2014 o fluoriranim stakleničkim plinovima ili tzv. F-Gas regulativa, MB Frigo Grupa je razvila novu liniju rashladnih jedinica koje kao radnu tvar koriste ugljični dioksid (CO2, R 744).

Radi se o rashladnim jedinicama s ugrađenom najnovijom inverterskom tehnologijom, koje su sukladne svim nadolazećim propisima i omogućuju optimalan rad i prosječne uštede u energiji na godišnjoj razini do 25% u usporedbi s do sada korištenim proizvodima. MB Frigo je već započeo serijsku proizvodnju rashladnih jedinica koje pokrivaju pozitivne temperaturne režime, a jedinice za negativne temperaturne režime su u završnoj fazi razvoja i nakon ispitivanja trebale bi postati standardni proizvod do kraja godine.

Jedan od pozitivnih primjera prihvaćanja novih tehnologija i rješenja u području tehnike hlađenja je suradnja s našim poslovnim partnerima (distribucija i montaža rashladne opreme). Tvrtka AM FRIGO iz Splita je glavni izvođač radova i isporučitelj opreme na rekonstrukciji pogona za preradu ribe tvrtke Centaurus iz Splita gdje je u suradnji s MB FRIGOM izvela tehničko rješenje hlađenja zasnovano na najnovijoj CO2 tehnologiji. Proizvodni pogoni i skladišne rashladne komore hlađeni su s više MB Frigo rashladnih jedinica s CO2.Riječ je o tvrtki koja se bavi ulovom, otkupom i distribucijom svježe i smrznute ribe,ujedno i uspješnoj i modernoj tvrtki koja je uvela niz novosti u opskrbu ugostiteljskih objekata ribom.

Još jedan primjer dolazi iz Rijeke, gdje je velik iskorak u pozitivnom smjeru napravio Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci koji je teorijski dio predavanja odlučio upotpuniti instalacijom novog rashladnog sustava s CO2 i omogućiti studentima i diplomantima da praktičnim vježbama na stvarnom uređaju upoznaju nova tehnička rješenja. Osim za nastavu, uređaj će se koristiti i za izobrazbu osoba koje rade s rashladnim sustavima i radnim tvarima koje utječu na globalno zagrijavanje u sklopu Obrazovnog centra Hrvatske stručne udruge za rashladnu, klima tehniku i dizalice topline (HURKT).

Odluka o ulaganju u novu rashladnu opremu s prirodnim radnim tvarima je nužnost jer su danas u Hrvatskoj u upotrebi sustavi koji kao radnu tvar uglavnom koriste R 404A za koji već od 1. siječnja sljedeće godine nastupaju značajna ograničenja. Dodatni razlozi za promjene su povećanje svijesti o očuvanju okoliša i strah od još većeg porasta cijena HFC-ova.

Gledajući dugoročno, s rashladnim jedinicama koje kao radnu tvar koriste CO2 investitori ulaže u budućnost, snižavaju troškove trajnog pogona i održavanja i dodatno postaju aktivni sudionici u očuvanju okoliša. 

MB Frigo Grupa je realizirala niz projekata vezanih za rashladnu tehniku, kao tehnička podrška projektantima pri odabiru i razradi tehničkih rješenja ili kao isporučitelj opreme ili realizator cijelog projekta. Stručan i iskusan tim pri tome osigurava profesionalnu projektnu, tehničku, prodajnu i servisnu podršku.

Tekst je preuzet s portala Energetika-net Rješenja za udobniji svijet

Za više infomacija o CO2 rashladnim jedinicama kontaktirajte nas:
T: +385 (0) 1 66 08 002 (4)
ing-hladenje@mbfrigo.hr

x

Ova stranica upotrebljava "kolačiće" kako bi vam osigurala optimalno korisničko iskustvo. Koristimo "kolačiće" za web usluge, analize korištenja, sustave za oglašavanje i analize funkcionalnosti. Bez "kolačića" naše usluge ne bi funkcionirale u potpunosti. Klikom na gumb "DA" prihvaćate pohranjivanje vaših kolačića. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.

I agree