Knežev Dvor u Dubrovniku

Knežev Dvor u Dubrovniku

U Dubrovniku, u Kneževu dvoru, moderniziran je tridesetak godina star sustav grijanja i hlađenja koji koristi morsku vodu. Sustavom je obuhvaćena i Gradska uprava, Kazalište Marina Držića te Kino Sloboda.

Projekt obnove sufinancirali su europski fondovi i veoma je važan jer riječ je o upotrebi obnovljivih izvora energije u povijesno-kulturnom središtu, odnosno UNESCO-vu zaštićenom području.

Knežev dvor, koji ljeti obiđu stotine tisuća gostiju, i u zimskim mjesecima privlači posjetitelje. Dojmovi su jednaki. No oni ne znaju da se upravo u Dvoru već 30-ak godina nalazi postrojenje za grijanje i hlađenje cijelog kompleksa, i to morskom vodom. Nedavno je cijelo postrojenje zamijenjeno novim, modernijim.

– Napravljen je novi sustav sa 6 dizalice topline koje koristi energent kao more. Grijanje i hlađenje objekata kazališta, kina, dijela gradske uprave i Kneževog dvora. Specifično je što je jedina povijesna gradska jezgra koja koristi more kao energent za grijanje i hlađenje dijela objekata, kaže Srđan Todorovski iz Ureda za izgradnju i upravljanje projektima Grada Dubrovnika.

Ukupna vrijednost novog sustava je 3 milijuna kuna, a pola milijuna došlo je iz europskih fondova kao pokazni primjer korištenja obnovljivih izvora energije u povijesno-kulturnom središtu. Stari sustav već je bio dotrajao, velik problem stvarao je i otpad koji donese more, posebno za vrijeme juga. U Kazalištu Marina Držića jako se dobro sjećaju prošle zime.

– Nekih mjesec i pol do dva, glumci i cijeli autorski tim morali su raditi u ledenim uvjetima. To nije nekad najugodnije. Svakako to je i fizički zahtjevan posao na sceni. Sad je sve vraćeno u normalu i proteklih nekoliko mjeseci je naše i grijanje i hlađenje opet tu. Glumci i svi naši zaposlenici su zadovoljni, kaže Žarko Dragojević.

Zadovoljni su i u Kinu Sloboda i u Gradskoj upravi, dok se Knežev dvor tek treba priključiti na sustav iskorištavanja još jedne u nizu blagodati mora.

Tekst i slike preuzete su s portala HRT vijesti

Inženjering klimatizacija

Prodaja i projekti

T: +385 (0) 91 66 08 005
ing-klimatiacija@mbfrigo.hr