Očekivanja za 2018. godinu

Očekivanja za 2018. godinu

Predstavnici nekoliko glavnih partnera stručnog časopisa EGE, ujedno i tvrtke koje su prema mnogim pokazateljima u samom vrhu hrvatskog gospodarstva, osvrnuli su se na poslovanje, odnosno na najvažnija dostignuća u 2017. i na očekivanja za 2018. godinu, ali i izdvojili najčešće probleme u poslovanju na hrvatskom tržištu. Pri tome je očito kako se u narednom razdoblju još više napora mora usmjeriti na rješavanje problema obrazovnog sustava. Naime, u svijetu koji se ubrzano mijenja nedostatak znanja, a osobito onih stručnih, najveća je prijetnja za daljnji razvoj gospodarstva i cijelog društva.

Dejan Kolarec, izvršni direktor MB Frigo Grupe, izdvojio je najvažnije novosti kao i očekivanja u tekućoj godini na tržištu klimatizacije i rashlada.

VEĆ DANAS MOŽEMO RJEŠAVATI POLIVALENTNE ZADATAKE

“Od najvažnijih novosti izdvojio bih završetak radova na poslovno-skladišnom prostoru u Murvici pokraj Zadra površine 600 m2 i početak radova na sličnom objektu u Kaštelima, dok smo u pogonima u Buzinu povećali postojeće skladište izgradnjom dodatne platforme i ušli u veliku investiciju u strojnu opremu za proizvodnju rashladnih komora i vrata. Tu je i nova skladišna hala površine 800 – 900 m2, za koju do kraja godine očekujemo tehnički pregled.

Uz sve to, krenula je i interna reorganizacija, što podrazumijeva ustrojavanje novog Odjela istraživanja i razvoja u kojem će, za početak, raditi 5 – 6 naših iskusnih djelatnika iz proizvodnje i inženjeringa. Glavni razlog za osnivanje tog odjela je sve veća potražnja za opremom koja koristi radne tvari s malim potencijalom globalnog zagrijavanja (tzv. Low GWP), odnosno R 407F, R 449A, R 32 i ugljični dioksid (R 744), pri čemu ćemo posebnu pozornost posvetiti upravo opremi za CO2. Uz to, tu ćemo raditi i dodatno certificiranje proizvoda jer neke europske zemlje, unatoč Zajedničkom tržištu, i dalje postavljaju dodatne zahtjeve.

No, već smo sada prepoznati kao tvrtka koja može rješavati polivalentne zadatke: od velikih investicijskih projekata, do instalatersko-majstorskih zahvata. To najbolje pokazuju neke od naših referenci iz ove godine kao što su devet kinodvorana u trgovačkom centru Mall of Split, studentski dom u Varaždinu, restoran Vojarne ‘Croatia’, poslovna zgrada ‘Heruc’ i ‘call-centar’ u poslovnoj zgradi Invest-inženjeringa u Zagrebu, hotel ‘Princess’ u Jastrebarskom i hotel ‘Punat’ u Puntu u području klimatizacije ili pak rashladno postrojenje i visokoregalno skladište za PPK Karlovac, hlađenje proizvodnog pogona i skladišta tvrtke PanPek u Zagrebu te brojni hotelski i turistički objekti u području rashladne tehnike.

Od problema na tržištu na prvo mjesto bih stavio nedostatak kadrova, što se neće moći riješiti ‘preko noći’, već će za to trebati vremena. Isto tako, smatram da je ‘politički odgovor’ za sve probleme na našem tržištu jednostavan: treba napraviti jedinstvene i za sve jednake zakone i pravila, uz brzo sudsko rješavanje za sve koji to ne poštuju. Dakle, država mora napraviti takav okvir da gospodarstvo bude konkurentno. Isto tako, trebalo bi napraviti i strategiju pojedinih gospodarskih grana za 10 – 20 godina unaprijed, tako da se zna što se može očekivati i u skladu s time donositi poslovne odluke.

U posljednje 2 – 3 godine imali smo velike stope rasta, npr. u 2016. u odnosu na 2015. godinu one je iznosila čak 20%. Naravno, ponovno tako velik rast ove godine ne bi bilo realno očekivati. Tako do kraja godine očekujemo rast od 6% i prihode na razini 165 milijuna kuna, a u cijeloj grupaciji konsolidirani prihod od 25 mil. eura. Za narednu godinu planiramo porast za 10%, a očekujemo i da će na poslovanje značajnije utjecati rast cijena sirovina kao što su čelik, bakar i aluminij, koje ugrađujemo u naše proizvode, ali i cijene radnih tvari koje su u zadnje dvije godine porasle čak 10 puta!”

x

Ova stranica upotrebljava "kolačiće" kako bi vam osigurala optimalno korisničko iskustvo. Koristimo "kolačiće" za web usluge, analize korištenja, sustave za oglašavanje i analize funkcionalnosti. Bez "kolačića" naše usluge ne bi funkcionirale u potpunosti. Klikom na gumb "DA" prihvaćate pohranjivanje vaših kolačića. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.

I agree