Lažni freoni R134a, R404a

Lažni freoni R134a, R404a

Obavještavamo sve kupce radnih tvari, freona da je potvrđeno da se i na našem tržištu pojavio freon neodgovarajućeg sastava koji u slučaju upotrebe u rashladnim i klimatizacijskim sustavima uzrokuje neispravno funkcioniranje i oštećenja opreme te čak i moguće eksplozije.

Područje istočne i centralne Europe preplavio je lažni freon koji ilegalnim kanalima dolazi iz zemalja nečlanica Europske Unije. Testovi pojedinih uzoraka pokazuju da je moguće da takvi freoni u slučaju upotrebe mogu izazvati čak i samozapaljenje i eksploziju. U Hrvatskoj je u prošloj i ovoj godini zabilježeno nekoliko za sada neobjašnjenih situacija kad su klima uređaji izazvali eksplozije s posljedicama ozbiljnih po život opasnih ozljeda i velike materijalne štete. Pitanje je koliko ima sličnih situacija za koje se ne zna jer iz straha zbog upotrebe ilegalnog freona nisu prijavljene.

Testiranjem zaplijenjenih cilindara ilegalnog freona ustanovljen je kemijski sastav koji je kombinacija zapaljivih ugljikovodika i methyl klorida te tvari koje oštećuju ozonski omotač, a zabranjene su za upotrebu u EU. Svi zaplijenjeni cilindri su porijeklom iz Kine.

Iskustva potvrđuju da se do sada veliki broj korisnika rashladne i klimatizacijske opreme susreo sa situacijama gdje nisu bili zadovoljni funkcioniranjem svog uređaja ili uslugom održavanja ili popravka. Stoga u slučaju kupovine klima uređaja ili rashladne opreme inzistirajte na odabiru pouzdanog distributera opreme koji će osigurati i preuzeti odgovornost za odgovarajuću stručnu ugradnju, rezervne dijelove i kvalitetnu tehničku podršku u garantnom i vangarantnom roku.

Pretpostavlja se da je na tržištu EU čak između 20 i 30% ilegalnog freona. Ilegalni uvoz pokušava se spriječiti pojačanim aktivnostima policije, carinskih vlasti i granične policije, a u slučaju korištenja ilegalnih freona počinitelji se sankcioniraju vrlo visokim novčanim kaznama.

Slike prikazuju sastav neispravnog zaplijenjenog freona R134a:

Za više informacija kontaktirajte nas putem maila na info@mbfrigo.hr

x

Ova stranica upotrebljava "kolačiće" kako bi vam osigurala optimalno korisničko iskustvo. Koristimo "kolačiće" za web usluge, analize korištenja, sustave za oglašavanje i analize funkcionalnosti. Bez "kolačića" naše usluge ne bi funkcionirale u potpunosti. Klikom na gumb "DA" prihvaćate pohranjivanje vaših kolačića. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.

I agree