Projekt luka Brižine – centralni rashladni sustav CO2

Projekt luka Brižine – centralni rashladni sustav CO2

Projekt u izgradnji – ribarska luka Brižine među prvima je na hrvatskom tržištu prihvatila korištenje centralnih rashladnih uređaja na prirodnu radnu tvar CO2.

U najnovijem unapređenju svojih pogona, luka Brižine odlučila se za korištenje hrvatskog proizvoda CO2 multikompresorskih jedinica. Kao neophodan korak u prihvaćanju F-Gas regulative, investitor je odabrao sigurno i ekološki prihvatljivo rješenje proizvođača MB Frigo Grupa.

Odjel istraživanja i razvoja MB Frigo Grupe prema projektnoj je dokumentaciji osmislio, konstruirao i sastavio inovativni rashladni sustav za potrebe projekta. Navedeni sustav –  CO2 booster jedinice (minus područje – 90 kW / plus područje – 30 kW) raspoređen je na dvije multikompresorske jedinice na CO2.  

Navedeni rashladni sustav koristi se u rashladnim komorama za prihvat svježe ribe, skladištenje smrznute ribe i 2 ledomata (kapaciteta 15,0 t/sat). 

U sklopu višemilijunskog projekta, luka Brižine postala je pionir u korištenju prirodnih radnih tvari u centralnim rashladnim sustavima te usvojila sve ekološke zahtjeve koji se očekuju u budućnosti cijele industrije.

Završetak kompletnog projekta luka Brižine predviđa se za kraj 2020./ početak 2021. 

Ribarska luka Brižine po provedbi projekta nudit će cjelovitu uslugu luke posebne namjene koji služi za prihvat i smještaj ribarskih plovila te će ujedno biti i iskrcajno mjesto za ribarska plovila. Također, korisnici će imati na raspolaganju i brojne druge mogućnosti korištenja infrastrukture ribarske luke, poput hladnjača za riblji otpad, kratkoročno skladištenje, upravljanje otpadom, brzi servis ribarskih brodova i sl. Omogućit će se uređeni i sistematizirani način priveza brodova, a kapacitet same luke bit će uvećan te će se uz obalu moći vezati 12 brodova.

Inženjering hlađenje

Projektiranje i inženjering

T: +385 (0) 1 56 30 672
F: +385 (0) 1 66 08 005
ing-hladenje@mbfrigo.hr