Prerada ribe (CO2)

Prerada ribe (CO2)

Tvrtka AM FRIGO iz Splita je glavni izvođač radova i isporučitelj opreme na rekonstrukciji pogona za preradu ribe tvrtke Centaurus iz Splita gdje je u suradnji s MB FRIGO Grupom izvela tehničko rješenje hlađenja zasnovano na najnovijoj CO2 tehnologiji. Proizvodni pogoni i skladišne rashladne komore hlađeni su s više MB Frigo rashladnih jedinica s CO2.Riječ je o tvrtki koja se bavi ulovom, otkupom i distribucijom svježe i smrznute ribe,ujedno i uspješnoj i modernoj tvrtki koja je uvela niz novosti u opskrbu ugostiteljskih objekata ribom.

Radi se o rashladnim jedinicama s ugrađenom najnovijom inverterskom Toshiba tehnologijom Carel komponentama, koje su sukladne sa svim nadolazećim propisima F-Gas regulative. Omogućuju optimalan rad i prosječne uštede u energiji na godišnjoj razini do 25% u usporedbi s do sada korištenim rashladnim sustavima. MB Frigo Grupa već je započela serijsku proizvodnju CO2 rashladnih jedinica koje pokrivaju pozitivne temperaturne režime, a jedinice za negativne temperaturne režime su u završnoj fazi razvoja i nakon ispitivanja trebale bi postati standardni proizvod do kraja godine.

Najveći utjecaj F-Gas regulative osjetit će sudionici u prehrambenom lancu koji čine najvažniji sektori u Hrvatskoj – sektor proizvodnje hrane i pićasektor trgovine i sektor ugostiteljstva (proizvodnja i prerada hrane, proizvodnja pića, logistika, transport i distribucija, maloprodaja, čuvanje hrane i ugostiteljstvo). U navedenim sektorima rashladni sustavi čine neizostavni dio tj. bez rashladnog sustava ne mogu poslovati. Većina uređaja i opreme koji su se do sad upotrebljavali za rashladne sustave više se neće moći stavljati na tržište. Preciznije, od 2020. postaju zabranjene radne tvari (freoni) koje imaju potencijal globalnog zatopljenja veći od 2500, kao primjerice radna tvar R404A u rashladnoj industriji, koju najčešće koriste supermarketi u rashladnoj opremi.

Odluka o ulaganju u novu rashladnu opremu s prirodnim radnim tvarima je nužnost jer su danas u Hrvatskoj u upotrebi sustavi koji kao radnu tvar uglavnom koriste R 404A za koji već od 1. siječnja 2020. nastupaju značajna ograničenja. Dodatni razlozi za promjene su povećanje svijesti o očuvanju okoliša i strah od još većeg porasta cijena određenih radnih tvari.

Gledajući dugoročno, s MB Frigo rashladnim jedinicama koje kao radnu tvar koriste CO2, investitori ulažu u budućnost, snižavaju troškove trajnog pogona i održavanja te dodatno postaju aktivni sudionici u očuvanju okoliša.

Inženjering hlađenje

Projektiranje i inženjering

T: +385 (0) 1 56 30 672
F: +385 (0) 1 66 08 005
ing-hladenje@mbfrigo.hr