CO2 rashladni sustav za hlađenje, tvornica Bobis u Solinu

CO2 rashladni sustav za hlađenje, tvornica Bobis u Solinu

U novoizgrađenoj tvornici za proizvodnju kruha, peciva i kolača Bobis u Solinu, u pogon je pušten MB Frigo CO2 rashladni sustav s najnovijim tehnološkim rješenjima sukladno ekološkim standardima prema F-gas regulativi. Sustav odlikuje precizno održavanje zadanih temperatura i značajno smanjenje troškova održavanja.

Rashladna oprema: Rashladni sustav za hlađenje komora plus i minus režima hlađenja

Primjena: proizvodnja pekarskih proizvoda

Kapacitet: 65 kW MT + 26 kW – LT

Industrija: Pekarska industrija

Investitor: Bobis d.o.o.

Lokacija: Solin

U pekarskoj industriji, hladno skladištenje presudna je komponenta kvalitete i sigurnosti hrane. Današnje sustave hlađenja karakterizira poboljšana automatizacija, inovativni dizajn i jednostavna prilagodba što značajno utječe na povećanje energetske učinkovitosti i fleksibilnosti sustava, a istovremeno smanjuje operativne troškove.

Pekarsko-slastičarska kuća Bobis sinonim je za tradiciju i kvalitetu slatkih delicija i drugih pekarskih proizvoda. Prateći razvoj moderne tehnologije, tvrtka Bobis ulaže u nova postrojenja u proizvodnji, kako bi uz najviše standarde kvalitete očuvala duh drevnoga Splita u svojim proizvodima te okuse i mirise koji se pamte iz djetinjstva.

MB Frigo Grupa implementirala je rashladni sustav u tvrtki Bobis koji se sastoji od centralne multikompresorske booster transkritične CO2 jedinice sa zrakom hlađenim međuhladnjakom i hladnjakom plina i 32 rashladne komore razmještenih na dvije etaže. Isparivači u komorama su dinamičkog tipa sa elektronskim ventilima za direktnu ekspanziju CO2. Multikompresorska jedinica sastoji se od 8 Bitzer poluhermetičkih klipnih kompresora i osigurava hlađenje na temperaturu 0oC/ +2oC i hlađenje na temperaturu -18oC/-22oC. Od 8 kompresora, 3 kompresora su inverterski upravljana preko frekventnih pretvarača sa regulacijom od 30Hz do 60Hz.

 CO2 tehnologija:

– zadovoljava najstrože ekološke standarde bez ikakvih ograničenja (Investitor, tvrtka Bobis, ima energetski učinkovitu i sigurnu tehnologiju zadnje generacije koja se odlikuje smanjenom potrošnjom energije do 25% na godišnjoj razini u usporedbi sa dosadašnjim HFC rashladnim sustavom istog rashladnog učina)
– bez komplicirane dokumentacije za Ministarstvo zaštite okoliša jer u sustavu je prirodna radna tvar CO2
– precizno održavanje zadanih temperatura
ušteda kroz smanjenje troškova održavanja
ušteda kroz korištenje otpadne topline sustava kojom se zagrijava topla voda do 70oC za grijanje zgrade i potrošnu toplu vodu
ušteda pravodobnim, preventivnim i interventnim održavanjem, praćenje svih kritičnih parametara sustava u cilju sprečavanja većih kvarova bez rizika od zastoja u proizvodnji
ušteda kroz praćenje, analizu i optimizaciju upotrebe pojedinih rashladnih komora i procesa
sve rashladne komore, osjetnici CO2, multikompresorska jedinica sa međuhladnjakom i hladnjakom uključujući sustav rekuperacije, umreženi su u jedan zajednički upravljački i nadzorni sustav kojem je moguće pristupiti i sa udaljene lokacije

 

Inženjering hlađenje

Projektiranje i inženjering

T: +385 (0) 1 56 30 672
F: +385 (0) 1 66 08 005
ing-hladenje@mbfrigo.hr