Čuvari kvalitete

Čuvari kvalitete

U specijaliziranom časopisu za maloprodaju i industriju robe široke potrošnje u Hrvatskoj “JaTrgovac” (lipanj) možete pročitati članak “Čuvari kvalitete od pogona do polica“. Članak se fokusira na ulogu rashladnih i klima uređaja i zašto su od presudne važnosti u lancu od proizvodnje preko transporta i maloprodaje do domova potrošača.

Specijalisti za rashladnu opremu iz MB Frigo Grupe napisali su svoje komentare u navedenom članku gdje upućuju investitore na što trebaju pripaziti prilikom odabira rashladne opreme.

ČUVANJE KVALITETE
Za komentar o značenju klime i rashladnih uređaja zamolili smo stručnjake iz tvrtke koja je specijalizirana za taj segment – MB Frigo Grupa. Oni uvodno ističu kako klima uređaji osiguravaju komfor kupaca i djelatnika te naglašavaju kako je istovremeno glavna funkcija rashladnih uređaja omogućiti vrhunsku kvalitetu, dugotrajnost i svježinu proizvoda.”Jedna od temeljnih grana maloprodaje je prehrambena proizvodnja u kojoj rashladni uređaji imaju vrlo važnu ulogu jer omogućuju očuvanje kvalitete proizvoda od tvornice tj. proizvodne linije, tijekom internog transporta, prerade, skladištenja i transporta do lokalnih trgovina pa sve do domova krajnjih potrošača. Također, zahvaljujući rashladnim uređajima, imamo mogućnost jesti raznovrsnu hranu iz dalekih krajeva svijeta te si u svakom trenutku možemo priuštiti voće i povrće bez obzira na sezonu”, kažu nam u MB Frigu.

Takav napredak omogućila nam je tehnologija klimatizacijskih i rashladnih sustava koja prolazi kroz galopirajući tempo razvoja zbog trendova tržišta i normi koje diktiraju minimalnu dopuštenu energetsku učinkovitost. Brzi razvoj tehnologije najbolje se vidi usporedimo li današnje klimatizacijske i rashladne sustave s onima od prije 10 ili 15 godina. Pomak je vidljiv u značajnom smanjenju potrošnje električne energije, upotrebi komponenti koje ne ugrožavaju okoliš te u maksimalnoj iskoristivosti sustava, kao i prilagodbi potrebama investitora odnosno krajnjeg korisnika. Kako bi se maksimalno iskoristili kapaciteti, povećala energetska učinkovitost, postigao komfor i osigurala kvaliteta proizvoda, nužno je rješenja za klimu i hlađenje prilagoditi svakom pojedinom klijentu, naglašavaju u MB Frigu.

Ukazuju također kako trgovine robom široke potrošnje spadaju u kategoriju objekata s većom energetskom potrošnjom baš zbog rashladnih sustava. “Zbog toga je izuzetno važno na kvalitetan način osmisliti i projektirati rashladni sustav koji po potrebi može imati opciju obnovljive energije kako bi se smanjila potrošnja određenog dijela sustava”, ističu u ovoj tvrtki dodajući kako je moguće, primjerice, projektirati sustave koji koriste “otpadnu toplinu” za osiguranje tople vode kojom se mogu grijati određeni prostori trgovine ili pak čistiti sami objekt.

O važnosti zaštite okoliša kad je u pitanju rashladna tehnika svjedoče i u MB Frigu. “Tržište rashladne opreme u EU-u počelo se drastično mijenjati zbog europske regulative koja ograničava upotrebu freona u tehnici hlađenja. Riječ je o F-Gas regulativi koja je stupila na snagu 1. siječnja ove godine kojoj je cilj smanjiti štetan utjecaj na globalne klimatske promjene. Njen najveći utjecaj osjetit će korisnici rashladnih sustava u prehrambenom lancu, konkretno sektor proizvodnje hrane i pića, sektor trgovine i sektor ugostiteljstva”, tumače u MB Frigu podsjećajući kako su rashladni sustavi neizostavni dijelovi ovih gospodarskih grana na koje je potrebno obratiti posebnu pozornost. Budući da su od početka ove godine zabranjene radne tvari freoni koje imaju potencijal globalnog zatopljenja (GWP) veći od 2500 (npr. radna tvar R404A koja se najčešće koristi u sustavima hlađenja u maloprodajnim trgovinama različitih formata) većina uređaja i opreme koji su se do sada upotrebljavali za rashladne sustave više se neće moći stavljati na tržište.

Stoga je odluka o ulaganju u novu rashladnu opremu s prirodnim radnim tvarima nužnost jer su danas u Hrvatskoj u upotrebi sustavi koji kao radnu tvar uglavnom koriste R 404A za koji su već nastupila značajna ograničenja.

Gledajući dugoročno, s rashladnim jedinicama koje kao radnu tvar koriste CO2 investitori ulažu u budućnost, snižavaju troškove trajnog pogona i održavanja te dodatno postaju aktivni sudionici u očuvanju okoliša”, savjetuju u ovoj tvrtki specijaliziranoj za sve tehnike hlađenja. MB Frigo Grupa zajedno je sa svjetskim poznatim proizvođačem komponenti za rashladnu opremu Carel predstavila rješenja rashladnih sustava za komercijalno i industrijsko hlađenje koji su u potpunosti u skladu s F-Gas regulativom. Njihove su prve CO2 rashladne jedinice već u pogodnu, a među prvim kupcima je domaća tvrtka koja se bavi ulovom, otkupom i distribucijom svježe i smrznute ribe.

“Radi se o uspješnoj i modernoj tvrtki koja je uvela niz novosti u opskrbu ugostiteljskih objekata ribom. Još jedan primjer dolazi iz Rijeke, gdje je velik iskorak u pozitivnom smjeru napravio Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci koji je teorijski dio predavanja odlučio upotpuniti instalacijom novog rashladnog sustava s CO2 i omogućiti studentima i diplomantima da praktičnim vježbama na stvarnom uređaju upoznaju nova tehnička rješenja. Osim za nastavu, uređaj će se koristiti i za izobrazbu osoba koje rade s rashladnim sustavima i radnim tvarima koje utječu na globalno zagrijavanje u sklopu Obrazovnog centra Hrvatske stručne udruge za rashladnu, klima tehniku i dizalice topline (HURKT)”, naglašavaju u MB Frigu.

Ne treba previše naglašavati kako je za ventilaciju i klimatizaciju u trgovinama robom široke potrošnje od ključne važnosti odabrati odgovarajuću opremu koja će omogućiti kompaktna rješenja i jednostavnost u korištenju. Zbog toga u MB Frigu predlažu klimatizacijske sustave koji mogu ponuditi viša rješenja u jednom. “Na primjer na tržištu postoji plug&play potpuno samostalni ventilacijski uređaj Clivet Zephir koji osigurava izmjenu zraka bez miješanja svježeg s otpadnim zrakom. Uređaj ima već ugrađenu dizalicu topline koja zimi ugrije, a ljeti ohladi zrak na željenu temperaturu pa nema potrebe za dodatnim vanjskim jedinicama za hlađenje na krovu kao ni za dovođenjem tople vode za dogrijavanje. Zahvaljujući posebnoj tehnologiji, uređaj u ljetnim danima uz hlađenje odvlaži i osuši zrak koji ubacuje u prostor čime poveća osjećaj ugode u prostoru uklanjajući ljetnu sparinu”, pojašnjavaju u MB Frigu tehnologiju novih uređaja koje nude i zastupaju na tržištu.

Savjetuju kako je prilikom odabira rashladne i klimatizacijske opreme bitno uzeti u obzir trošak posjedovanja odnosno potencijalne troškove koji se pojavljuju naknadno, a povezani su s održavanjem i servisiranjem. Zbog toga u MB Frigu poručuju kako treba gledati dugoročno i odabrati opremu koja će investitoru omogućiti maksimalnu uštedu i ujedno manji utjecaj na okoliš.

Cijeli članak pogledajte na sljedećem linku – Čuvari kvalitete od pogodna do polica

Komercijalno hlađenje

x

Ova stranica upotrebljava "kolačiće" kako bi vam osigurala optimalno korisničko iskustvo. Koristimo "kolačiće" za web usluge, analize korištenja, sustave za oglašavanje i analize funkcionalnosti. Bez "kolačića" naše usluge ne bi funkcionirale u potpunosti. Klikom na gumb "DA" prihvaćate pohranjivanje vaših kolačića. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.

I agree